Be någon filma när du rider, och be denne filma er bakifrån.
Hur rör sig hästens bäcken och svans?
Du som ryttare kan även utan att med tygeln påverka se hur hästen väljer att röra sin hals.

Inom det logiska vill vi främja hästens naturliga friska rörelse. Vi vill att hästen ska bli rörlig i sin kropp.
Ryggraden ska om vartannat böjas mjukt till höger och sedan böjas mjukt till vänster när denne går. Så rör sig en frisk rygg utan låsningar och med en rörlig, ”stretchad” bindväv.

Svansen är ju en del av hästens ryggrad, det betyder alltså att du kan se hästens rörelse i ryggen genom att studera dess svans. Om ryttaren är följsam och hästen är frisk och ej låser sig kommer man då se hästen vicka på sin rumpa sida till sida. Man kan även se att hästens hals och huvud pendlar sida till sida.

Studera hästar i hagen, med ryttare eller framför vagn. Hur väljer din häst att röra sin rumpa?

HÄR är en häst som vickar på sin rumpa (för att ni ska se vad jag menar).

Oftast när jag studerar ekipage på olika ställen och inom olika grenar idag så rör sig svansen snarare upp/ner eller som i ett V snarare än sida till sida. Detta brukar förbättras omgående när man tagit några lekioner. Ryttaren brukar känna en ny förnöjsamhet i hästen och kan dessutom se hur den börjar förbättra sin gång även i hagen.

Är du intresserad att lära dig mer, förbättra din hästs hälsa, få flashigare gång i hästen, få ett bättre sammarbete eller bli mer följsam (för exempel) så finns vi logiska instruktörer tillgängliga på olika delar i sverige!

img_1753

Jag börjar planera för längre resor inom västernorrland/jämtland under våren. Går att höra av sig för frågor gällande detta!

Vickar din häst på sin rumpa?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *