Vad menar man egentligen med att låsa sig?

Hur känns det i din kropp när du går på is?
Känn känslan av att promenera på en grusväg på sommaren, hur känns det i din kropp?

När du går på en vanlig plan väg utan halkrisk vågar du ta ut steget, du rör dina höfter, blir mjuk, trygg, balanserad och stark, eller hur?
När du går på is måste du hålla ihop din kropp för att inte halka och ramla. Du låser fast kroppen i en position för att hålla balansen, det stämmer också va?

En annan jämförelse är exempelvis att gå med ett barn på ryggen. Barnet rör sig mycket och för att kompensera barnets rörelser och för att hålla er säkra så måste du ”låsa” kroppen och gå lite mer stumt och kort. Om barnet istället suttit som gjuten och stilla (lite som en väl utformad ryggsäck), så skulle du kunna röra dig mjukare och våga ta ut steget.

Hästen fungerar på samma vis. För att hästen ska kunna röra sig vackert, graciöst och spänstigt behöver denne en ryttare som är stark i sin sits och hållning. En ryttare som inte stör hästens balans.

Har du någonsin funderat över hur hästen rör sin rygg? hur den SKA röra sin rygg? Hästens ryggrad ska röra sig: Båge till vänster – båge till höger – båge vänster – båge höger o.s.v. (ni hänger med va?)
Är det då logiskt att jucka? svar nej. Juckridning är största anledningen till att hästen måste låsa fast sin kropp.

Nästa ridpass, testa att blunda och känna hur din hästs rygg känns när du skrittar. Hur rör sig dina höfter? Testa sedan sitta heeeeelt stilla hela passet, ditt enda fokus är att använda dina muskler till att inte jucka. Känn sedan i slutet av passet igen, hur rör sig din hästs rygg nu?

Ridning är som en dans, den ena partnern måste vara stark, ”stilla” och ledande, den andra parten får då förtroende att bli mjuk, följsam och otrooooligt graciös. Är du din hästs ledande danspartner?

Vem i dansen är du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *