Du rider en övning med din häst som kan den rent tekniskt, du vet vilka hjälper du ska lägga till och hur du ska använda dem. Du vet hur övningen ser ut och utförs….men medan du gjorde rörelsen kunde du då fånga upp alla små detaljer i din kropp?
– Hur var balansen i bogarna? låste sig någon bog eller sköt den åt något håll? reser eller sänker den sin manke? åt vilket håll lutar manken?
– Kunde du förnimma hela hästens ryggrad, roterade den någonstans?
– Fungerar hästens magmuskulatur som den ska? vilken av hästens midjor har en tendens att vara längre eller kortare än den andra?
– Kan du känna alla hästens hovar? vilka hovar är stummare? någon som skruvar sig? bär/skjuter sämre?
– Hur agerar din hästs höftleder? Är det någon höftled din häst har svårare att koordinera?
– Vilket bakben är längre bak än det andra?
Det är såklart Känslan som kommer skilja ryttarna åt!
Att träna upp sin känsla är verkligen A och O.
Tänk bara en sån här sak. Två ryttare ska utföra en skänkelvikning som faktiskt innehåller en massa små komponenter.
Den tekniska ryttaren: Gör en skänkelvikning åt höger men är inte riktigt nöjd och insåg efter en stund att det var för att hästen inte fick med sig sin rumpa riktigt. Denna övar och övar och övar på denna rörelse men den blir aldrig riktigt bra, ”hmmm, är det jag? är det hästen?” men kommer aldrig riktigt till svar. Efter några veckor av annan träning så kanske skänkelvikningen helt plötsligt blivit bättre, men ryttaren vet inte varför den utvecklats.
Ryttaren med känsla: Gör en skänkelvikning åt höger och känner snabbt att hästen behövde träna en koordination som verkade saknas eftersom hästens rumpa inte följde med. Denne tränade istället på denna koordination för att hjälpa hästen med detta.
Det här hade kunnat vara vad som helst, inte bara en övning utan en gångart eller ett moment.
Så ni, ifall någon säger ”idag ska vi öva skänkelvikningar!” (för exempel) och detta är vad ni gör hela lektionen. Fundera då på om denna personen verkligen kan och vet alla små beståndsdelar som gör en skänkelvikning balanserad och bra. Resultatet får man av att alla små pusselbitar i övningen är där de ska vara.
In och läs detta inlägg av väldigt duktiga Kimberly och finn möjligheten till att bli en bättre ryttare nu när mörkret kommer!
Under lektionerna brukar vi alltid lägga in en massa övningar för att stärka känslan för att utveckla dig i kombination med din häst. Säg gärna till ifall ni vill ha extra fokus på just känsla!