Var hos en kund idag. Hon berättade om hur hon kom travandes på sin islandshäst genom skogen, ser en stig som svänger av och tänker ”sväng INTE där!”….såklart så svängde hästen just där.

Varför?

Ni har säkert hört den klassiska ”tänk inte på en blå elefant!”………. vad vill hjärnan göra? jo där såg du såklart den där provocerande elefanten om än bara för en kort stund.

Våra hjärnor förstår inte ordet INTE. Tänk också på detta, vad har hjärnan då att förhålla sig till när den inte får veta vad den SKA göra? Tänk ifall vi istället sagt vad hjärnan faktiskt SKULLE tänka på, så konstruktivt!

Detta gäller ju såväl med barn som med oss och djuren. Är det inte klassiskt när du säger till ett barn ”tappa inte den där”, och så PANG låg det i marken. Just det, för att barnets hjärna bara ser scenariot av att tappa det denne bar på. Hjärnan är ju det som ger signaler till resten av kroppen.

Så vad har det här med din ridning att göra?
Jo, för även där så sänder du signaler från din hjärna och till din kropp. Småååå småååå signaler som din häst läser. Tänk istället vad du VILL att denne ska göra.

Tänk er in i detta scenario:
Du är lärare i ett klassrum och står just nu och pekar på någonting på tavlan (du är en ryttare som håller på att visa någonting för din häst). Det knackar på dörren och ALLA elever kastar sin blick på dörren (hästen ser en löpare en bit längre bort i skogen). Ifall du också i detta läge fortsätter att ha fokus på tavlan och peka på det ni håller på med så kommer eleverna (hästen) förr eller senare glimta tillbaka på dig och tänka att ”just det, det var ju detta vi höll på med” och sakta återgå. Ifall du istället också stirrat på dörren vad tror du detta lett till? Jo, barnen (hästen) hade haft svårare att slita sin blick från dörren eftersom du nu bekräftat att detta var otroligt viktigt!

Så kan du vara den konstruktiva? gör ingen stor sak av att din häst stirrar på någonting. Jag brukar personligen tänka ”Jaja, du tittar på det där MEN jag fortsätter med det här”. Det brukar ALLTID leda till att hästen sedan hade någonting att falla tillbaka på och lugnar sig snabbare än då vi båda haft fokuset någon annanstans. Båten kanske driver iväg lite, men den kan betryggas av sitt ankare.

Var det mentala ankaret, den trygga vägledaren som alltid håller sitt fokus och lugn.

Vad har vår hjärnkontroll med hästen att göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *