Det är någonting fantastiskt med logiken och ögat hos icke-hästmänniskor. Vi hästmänniskor är ofta inkörda på att se och tänka specifika saker och begränsar ofta därför vår hästträning, inlärning eller utlärning, icke hästmänniskor kan ofta se en helt annan helhet jag bara älskar!

För någon dag sedan jobbade vi för hand med en kallblodstravare, en talang! Hon har dock fått lite problem med skador på honom som till viss del återkommer och ägaren vill ju såklart verkligen att hästen ska hålla sig skadefri och vara tillbaka på banan som den stjärna han är. Det här är en duktig tjej med bra ögon men oftast är vi trots detta omedvetna att vi kan göra någonting åt problemet jag ska ta upp.
En sak hästen behövde hjälp med var hur han placerade sina hovar.

Efter passet sa en kille på gården som har en otroligt begränsad hästerfarenhet ”jaha, ni har sysslat med hjulinställning!”. PRECIS SÅ! Vi förstår så väl när det gäller våra bilar att det inte är hälsosamt när hjulen är felinställda och inte rullar åt samma håll. Hur tror ni att det blir i hästens skelett?

Tänk er en professionell löpare, de tränar löpteknik och detta bland annat för att undvika skador. Man kan säga att det är en av delarna vi hjälper hästarna med. Har ni kanske reagerat på att era hästar skruvar en av sina bakben när det sätts ner? Oftast pekar tån inte riktigt rakt fram och hoven sätts kanske ned snett under hästen? spårar den på raksträckor och i svängar?
Framhovarna då? har ni någon gång sett att ett ben sätts ned lite snett (som att det benet går på catwalk)? kanske ser ett ben nästan aningen längre ut än det andra? hmmm…lutar kanske framdelen en gnutta?
Jag har hittills yyyyytterst sällan (om ens någonsin) sett någon som inte gör någonting av detta.

Nu kommer vi till det fantastiska, det här går alltså att rätta till!! Du kan hjälpa hästen med en ny hjulinställning, hur häftigt?!

Vet ni en annan upptäckt där ridfolket verkligen kan lära massor av travfolket! Travfolket har ett himla öga för någonting som ridfolket saknar. Vad ska jag komma till?
Travfolk befinner sig bakom hästens rumpa, motorn! Här härstammar problematiken som ryttare sedan ser som ett symptom, nämligen halsen. Travkusken ser alltså ofta vart de flesta problem härstammar, de kan eventuellt bara behöva lite hjälp med att korrigera detta. Så ridfolk, ta några veckor när ni bara traskar bakom era hästar och BARA studerar era hästars fina rumpor och bakben, skicka mig gärna en liten rapport när ni gjort detta! (tro mig, det är inte lätt att se alla gånger, så ge det tid). Problemet annars blir som sagt ryttarens oförstående för annat än det denne kan se.
Vi kan jämföra det såhär: Du får en enorm huvudvärk (symptomet) och inser inte att det är pga du inte druckit vatten på hela dagen (orsaken). Du löser det med att ta en huvudvärkstablett (Döljare av symptomet) medan den egentliga lösningen som varit verksam i längden hade varit att öka ditt vattenintag (den egentliga problemlösaren).
Så: Hästen lägger huvudet snett och biter tag i en tygel (symptomet) och ryttaren inser inte att en av alla grundorsaker till detta kan vara för att hästen inte kliver på ordentligt och ”hjulinställt” med ett av sina bakben (orsaken). Ryttaren löser det med att korrigera hästens hals (döljare av symptomet) medan den egentliga lösningen hade varit att få hästens bakben att kliva på som det ska (den egentliga problemlösaren).

Summa summarum: Hjulinställning på häst löser otroligt många problem och minskar risken för en maaaaassa skador/artros/förslitningar i framtid och nutid!

Börja studera era hästar och SNÄLLA….klipp bort halsen i era hjärnor och se den resterande hästen. Det är dags att ändra fokus.

Vad har hjulinställning och din häst med varandra att göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *