Nu kommer en uppdatering gällande min kära unghäst Hermann!

Ni som följt mig vet ju att vi enbart arbetat vid hand och förberedande för ridning. Uppsittningen var färdig och jag hade hunnit åka runt på honom 3ggr á 5 minuter. Efter det började han kännas väldigt trött i kolan, han fick därför ställas av och njuta av sina egna träningspass tillsammans med en annan unghäst!

När jag väl skulle sätta igång honom kom en rejääääl förkylning som ett brev på posten…den har nu hållit i sig i 7 veckor. Men trots detta så har vi övat några riktigt få gånger på lite övningar från marken. Igår kunde jag bara inte hålla mig! Vi skulle ta en promenad ner till en sjö och låta hästarnas hovar få njuta av fukt och låta deras muskler få kämpa på ett skonsamt sätt.
Jag sadlade Hermann, tog ner honom på ridplanen, satte upp med pallen utan den minsta reaktion från hans sida, vi red fram till grinden och öppnade den själva när jag satt ovanpå (detta var heller inga som helst konstigheter enligt Hermann), vi red upp till stallet och stod där tålmodigt tills vårt sällskap kom ut, vi red sedan efter vägen och min kära unghäst ville gå först utan den minsta tvekan.
Jag hoppade av efter 5 minuter eftersom jag vill att alla pass nu ska vara korta och positiva.

Vet ni vad som var så underbart? ALLT BARA FUNKADE, han kändes så himla förberedd och inget var någon som helst konstighet. Det andra jag fascinerades över vad att han kändes så otroligt stark och stabil! Har ni någon gång ridit unghäst? ni vet den där rangliga och vingliga känslan? den fanns alltså inte! Han kändes stadigare än många ridhästar jag suttit på.
Jag har hjälpt till vid inridning av andras hästar så vad var skillnaden? Oftast hade man gått igenom den traditionella processen –> Lite miljöträning, sadelinvänjning, longering, låta ryttaren hänga både när den står stilla och när hästen går, uppsuttet med ledare osv. Här hade vi förberett under en längre tid med övningar för hästens kroppskontroll, han har därför fått bygga musklerna på ett helt nytt sätt redan INNAN det var dags att köra igång. Inte ”longeringsmuskler” eller ”promenadmuskler” utan vi var inne på ännu djupare detaljer. Han kändes så himla lättriden min lilla bäbis!

Jag vill med detta verkligen trycka på vikten av logiskt arbete vid hand! Det känns som att man knappt gör någonting och det ÄR väldigt hästvänligt både fysiskt och psykiskt (man får både starka, stolta och positiva hästar). Hästarna lär sig på en djupare nivå hur de ska använda sig av sin kropp, blir otroligt jämna och trevligt rakriktade och bygger en otroligt stabil och stark bål.
Min Hermann kommer bli ooootroligt drömmig!!

Vi promenerade sedan tillsammans förbi både lastbilar, bilar, kossor, lekande barn (liiite konstigt tyckte Hermann och han gick gärna ut i diket när bilar och lastbilar åkte rakt emot honom) och trots att det var hans andra gång i vattnet så gjorde han inte någon hemskt stor sak av det. Han sprang en gång i vattnet när det slog upp under hans mage, men sedan blev det en häääärlig njutning för oss båda.

Kan också lägga till att vi ÄNTLIGEN gjort fler hål i Hermanns träns! Har varit galen på att det glidit för långt ner men alltid glömt köpa en håltagare. TACK Vicky kära stallägare, hästbortskämmare och vän för lånet!

Uppdatering – Hermanns utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *