När du ska rida över bommar tittar du då på bommarna?

När vi är ute och går och ska gå på ojämn mark så tittar vi ner mot marken för att se vart vi ska sätta våra fötter, detta blir en vana vid tar med oss upp på hästryggen.

Kan vi istället tänka såhär: Hästen ansvarar för sina fötter (alltså tittar på bommarna) och du ansvarar för den planerade vägen efter bommarna för att kunna signalera detta till den i teamet som sedan sköter vart benen ska fortsätta kliva när denne ansvarat för att ta er säkert över bommarna (alltså hästen). Vad tror ni om det? logiskt eller hur?

När du tittar ner på bommarna på marken hamnar du både ur balans, blir bromsande och vinglig, jag tror faktiskt att hästen skulle uppskatta om du istället såg till att träna din balans och skickade vidare direktiv vart ni senare ska navigera er för att skapa ett flow i er ridning.

Lägg fram bommar under dina närmaste pass på banan (eller rid över stockar/grenar i skogen), vart tittar du?

Bomarbete borde många av oss lägga in mycket oftare på schemat. Jag tömkör/promenerar nu Hermann väldigt kravlöst över bommar under varje pass på banan, otroligt nyttigt och lösgörande eftersom herr femgångare med mycket pass skulle ramla ifall han bibehöll passtakten som innebär att hästen låser sin kropp.

Testa er fram med varierat avstånd, att ha bommen på marken, ena sidan upphöjd, båda sidorna upphöjda o.s.v. Då får hästen tänka efter och utmana sin kropp.

Den här underhöll vi oss med igår i skritt. Bommar efter fyrkantsspåret, två upphöjda på ena sidan med lite längre avstånd och koner närmare hörnet som vi skulle runda. Hästar i allmänhet men unghästar framförallt gillar att ha en bana, det gör att de lättare kan förstå och finna arbetet tydligt och mer meningsfullt. Det blir tydligt för hästen att det blir en liten gång mellan hörn och kon, ifall vi inte har en kon (eller annat alternativ) så ser inte hästen en anledning till att denne ska in i hörnet.
Jag ledde honom genom ”banan” först för att han skulle få känna på banan med mig. Sedan gick det smidigt att tömköra honom några varv i varje varv. Vi jobbar ännu väldigt korta pass för att han ska finna arbetet på banan roligt.

Tips vid bomarbete!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *