Nästa varje gång jag håller lektion och någon har nosgrimman på ser jag efter en stund in i lektionen att hästen begränsas av den och jag spänner antingen upp den helt och hållet eller plockar bort den.

Igår under en lektion satt en elev på sin nya häst, det är en elev som är duktig på att känna när förändring i hästen sker och har på så vis varit otroligt lättinstruerad. På tränset till hästen satt en nosgrimma som hon inte tänk på att plocka bort och jag såg detsamma på denne efter bara en kort stund, hon gick givetvis med på att vi plockade bort nosgrimman. Efter bara ett varv säger hon ”hon känns mycket mer harmonisk nu!”. Det var en väldigt subtil känsla som vääääldigt få skulle fånga upp sådär fort, men faktumet kvarstod och jag ser det varje gång. Hästen blev mer mentalt harmonisk.

Klicka här för att läsa mitt inlägg om nosgrimmor!

Finns det fler anledningar till att plocka bort nosgrimman (och framförallt den hemska snokremmen nedanför bettet) än för hästen att kunna gäspa?
– Din häst kan gapa! ”VA VILL MAN DET??”, hästen gapar av en anledning, låt hästen gapa och rannsaka din ridning istället.
– Den kan fritt röra sina käkar, att inte kunna göra det skapar spänningar och låsningar.
– ”Hmmm men för att hjälpa till att lyfta bettet då?”, jag har hittills aldrig mött någon som lärt sin unghäst att själv BÄRA sitt bett (eller som ens hört att man kan lära hästen det, det hade inte jag för några år sedan heller). Man kan alltså lära hästen att hitta sina muskler i munnen för att placera bettet på den mest bekväma platsen och bära det helt själv. Aldrig möter jag så ”bettglada” hästar som dessa.

Så ta till er det som min elev kände igår, det jag ser i alla de hästar jag plockar bort nosgrimmorna på. Det är VI som måste jobba på vår känsla, följsamhet, styrka, medvetenhet och kroppskontroll. Nosgrimman är inte lösningen.

Jag lär mig ofta av mina elever. De sätter ibland ord/känslor/bilder/aha-upplevelser som ger mig ytterligare lärdomar och vässar mig som instruktör när jag får vända, vrida och fundera.
Så tack till er och just nu tack till gårdagens elev som genom hela tiden vi jobbat tillsammans gett mig så mycket tillbaka på så många vis!

Trevlig helg!

Tack kära elever ni hjälper mig ofta utan att veta om det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *