Jag får höra om många människor som har problem med en snedhet och uppsöker kiropraktor i hopp om att bli rak.
Men det finns fler variabler i det här.

Inte bara sånt som skelett, bindväv och muskler är delaktiga i det här utan även din hjärna!

Din hjärna ogillar starkt förändring. Den gillar gamla rutiner och inbyggda vanor.
När du sakta sakta aktiverat några muskler mer än de motsvarande (ex. aktiverar mer av musklerna i midjan på höger sida än på vänster sida) så säger ju det sig själv att man blir sned. Men när förändringen kommer långsamt (så som i att muskler på en sida blir starkare än på den andra sidan) så märker inte hjärnan att detta sker och tillåter denna förändring. Sned blir alltså hjärnans normalläge.

När vi knäcker/masserar/behandlar våra kroppar raka så får hjärnan en chock eftersom förändringen kommer så snabbt och blir så tydlig. MAY DAY MAY DAY!! Trots att vi då tillfälligt tycks vara raka så har inte hjärnan lärt sig att använda sina muskler på ett nytt sätt. Den återgår ofta till sitt invanda muskelminne och normalläge.
När vi inte lärt känna vilka muskler vi ska använda för att räta upp oss så följer kroppen snällt med, vilket ofta förr eller senare resulterar i nya behandlingar (jag säger dock inte att det ALLTID händer, men i många fall). För hur många har du hört säga det här ”nu har jag problem med det här igen och måste boka en ny tid!”? jag kan säga att jag har hört det OFTA.

Här är våra hästar ett helt fantastiskt verktyg!
När vi är sneda blir hästen sned. Hästen blir (när vi lärt känna detaljerna) vårt direkta kvitto på snedheter i vår egen kropp. Behöver du då nödvändigtvis boka in en behandling igen? Nej. Du behöver lära känna din egen kropp för att med bland annat hästens hjälp och kanske annan träning räta upp dessa snedheter själv, går det? jag skulle säga Ja!

Här nedan ser vi en ryttare som i början satt med en rejäl snedhet i sin kropp, för att överdriva det så har jag delat upp hennes överkropp i klossar som nedan.
klossar

I videon fått en mental bild att jobba med. Jag påpekar inte snedhet/rakhet en enda gång, hon sitter enbart med denna bilden och försöker känna vad jag talar om. Tänk igen hennes överkropp som tre klossar ovanpå varandra. Ser ni så balanserade dessa klossar är?!

Eftersom du då med verktygen vi delar lär dig känna när något är snett och lär dig hitta musklerna du behöver så kommer du kunna använda hästen som din dagliga friskvårdare, vilken vinst!!

Välkomna att boka en lektion ifall du är nyfiken.

Snedhet hos ryttare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *