Vi pysslar med insittning!

Hermann är nu 3,5 år och har inte hunnit göra så mycket än. Han har gått i stora kuperade hagar med träd backar, stockar att kliva över och hästkompisar. Hermann är en femgångare och har både haft dålig balans och kroppskontroll.
Tänk er min Hermann som en sågbock, man kan liksom inte röra en enda kroppsdel utan att tippa hela sågbocken och man kan inte röra en enda del utan att resten vill följa med samtidigt. Kan ni tänka er hur det är att lyfta hovarna på en sågbock? Hermann har varit stensäker på att jag och hovslagaren ska välta honom och blivit superarg!

Man kan dessutom se honom som ett bord med sneda ben, ett bord som har benen så att det ser ut som att hästen ska tippa framlänges. Vad händer när de har sina framben långt bakom sina bogar? Jo, hästen är stensäker på att den alltid ska ramla framlänges och har därför svårt att stanna och använder gärna sin människa som en rullator.
Tänk dig tanken att du står framåtlutad i en nedförsbacke, precis den känslan får dessa hästar!

Jag anser att inridning ska vara enkelt, inridning är enkelt om man förberett hästen väl.
För oss var steg 1 såklart att öka Hermanns kroppsmedvetenhet och kroppskontroll! Vet ni det första som hände?!
MIN PASSTAKTIGA HÄST BLEV FYRTAKTIG! WOW!!
Vad hände sedan? Hans framben flyttades framåt, han behövde inte längre en ”rullator” och blev väldigt lättmanövrerad.

Sedan har vi jobbat med olika saker som varit förberedande för insittning och jobbat vid hand så att många grundläggande signaler ska sitta redan innan det är dags för inridning.

Insittningen? Problemfri!

Här nedan hade jag filmkameran framme bara för att studera oss själva lite. Det som är så underbart är Hermanns otroliga lugn trots en skällande och springande hund, pall och mattes cirkuskonster. Hjälmen låg i fel stall så denna dag la jag enbart upp benet över hans rygg från båda sidor.

Snart dags för min Hermanns inridning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *