Efter en ganska vanlig lektionsförfrågan igår där ryttaren erkände att denne inte längre vågade rida ut på sin häst så satt jag i funderingar.

Hur många är det egentligen som rider ut på sina hästar MED GLÄDJE? Är det många av er som rider ut och känner glädjen först efteråt som ett ”puuuuh det gick bra!”. För vet ni, det här är extremt vanligt!

För att nämna några av de vanligaste orosmomenten så skriver jag dem här. Kanske dessa tankar slå dig?
– Kommer hästen hoppa till för det där eller det där?
– Får jag stopp om jag ökar farten här?
– Kommer min häst bocka eller sticka?

För helt ärligt, om din häst gått fram överallt  i det tempo du väljer, stannar när du ber om det och aldrig någonsin bockar eller hoppar till, visste vore då uteritterna en fröööööjd?

Jag var ute och red en dag, allt gick strålande och jag kom tillbaka otroligt glad och energipåfylld som vanligt. Jag fick frågan ”Reagerade hon inte på högarna med timmer vid vägen?!”……”Vilket timmer??”.
I närheten av hagen hade det körts timmer och stoet hade varit uppjagad och jätterädd i sin hage. Så varför tror ni att vi inte ens märkte av dem?
Från första sekunden jag sitter upp så har jag ett fokus, jag känner in hästens och min kropp i dagsläget direkt och så sätter jag dagens uppgift. Jag sjunker mig så djupt in i känslan att jag inte ens hade sett det enorma timmerberget alldeles bredvid vägen där vi red, jag skrattade såklart när jag såg den i efterhand!
När hästen hade en uppgift från första stund så hade hon varken tid eller möjlighet att lägga fokuset någon annanstans.
En annan gång var när vi kom travande i ett friskt tempo efter en mörk väg, hon tvärnitade och vi upptäckte tre älgar en som skymtade en bit fram i mörkret efter vägen vi rörde oss på. Eftersom älgarna tydligen inte hade för avsikt att flytta på sig så vände vi helt enkelt om och direkt jag kände att hon började spänna sig så satte jag en uppgift vi behövde lägga fokus på. Det tog efter det max 15 meter så var hon lika mentaltavspänd som hon var innan älgarna.

Så vad krävs för att göra detta? Här kommer en väldigt kort lista.
Steg 1 – Lär dig att bli medveten om din kropp och hur den känns i alla lägen.
Steg 2 – Lär dig att ta kontroll över varje liten del i din kropp.
Steg 3 – Lär dig att känna hästens kropp
Steg 4 – Lär dig att påverka hästen i minsta detalj genom kontrollen över din egen kropp i minsta detalj
Steg 5 – Börja om, du hittar alltid nya detaljer att slipa och utveckla, tro mig!

Det där var som sagt en väldigt kortfattad beskrivning av någonting som kan vara mycket svårare än vi tror. Jag blir helt uppspelt över att få rida ut eftersom vi upplever så mycket tillsammans på insidan jag och hästen. Jag kan bli helt lyrisk över små små detaljer.

Vad finns det för andra delar i det här då?
Jo, det händer ju för alla att hästen kanske någon gång hoppar till eller gör någonting mer eller mindre förutsett.
Men här ska ni få ett exempel som visar på vilken enorm skillnad saker kommer ha beroende på kroppskontroll och muskulatur i din kropp.
– Min mamma red en häst vi hade för många år sedan (kan tillägga att min mamma då var nybörjare och red för att det höll hennes problematiska kropp väldigt välmående). Hon red på en provisorisk ridbana utan staket, på ena sidan av ridbanan hade vi en gräsmatta i uppförslut och mitt på denna gräsmatta stod ett stort träd. Jag tittade på medan mamma red.
Exemplet ur mammas ögon när hon skärrad beskriver en händelse såhär: Han sprang som en tok med mig upp på gräsmattan och jag var så nära att flyga rakt in i trädet när han kastade av mig!!
Samma exempel ur mina ögon: Han travade väldigt sakta, siktade upp på gräsmattan, saktade av till skritt flera meter från trädet, stoppade ner huvudet och mamma gled av.

Varför tror ni att det upplevdes såhär?
1. Hon kände inte att hästen berättade att den nu var på väg till gräsmattan
2. Hon hade inte verktyg i sin kropp för att förhindra det.
3. Hon hade för lite styrka och kontakt med sin muskulatur för att stabilisera upp kroppen när hästen svängde och upplevde därför detta kraftigare. När han dessutom satte ner sitt huvud så var detta spiken i kistan för upplevelsen av att bli avkastad.

Tror ni detta hänt ifall hon varit starkare och haft mer muskelkontroll? Det som förmodligen hade hänt är att hästen ändå tagit sig till gräsmattan (eftersom hon fortfarande inte hade verktygen att känna att det var på väg att hända och inverka på hästen), men hon hade tveklöst suttit kvar och förmodligen skrattat över att de hamnat på gräsmattan, vissa kanske skulle bli arga men min mamma skulle nog garanterat ha skrattat istället!

Så detta är några av de delarna som kommer naturligt av våra lektioner, alltså:
KROPPSMEDVETENHET
KROPPSKONTROLL
MUSKELSTYRKA

Så finns det ÄNNU FLER delar?
Ja, det jag skrivit om tidigare. FOKUS.
– Har du någonsin gått i mörkret och börjat fantisera om att du har en mördare bakom dig? Minns du då hur du sakta började började känna spänningar i din kropp och kanske till slut SPRANG för att ”komma undan” din fantasimördare?
– Har du suttit på skolan/jobbet och känt hur du gör dig beredd att få gå på rast när klockan närmar sig lunch? Du börjar kanske undermedvetet att sätta dig beredd att fort kliva upp, sätta dig längre fram på stolen eller åtminstone med tyngdpunkten på ett annat sätt eftersom du börjar göra dig beredd.
– Du kanske kör din bil mot ett trafikljus som lyser rött som du tror snart ska slå om, kan du då vara beredd att gasa och växla istället för att bromsa eller tvärtom ifall du kör mot ett grönt ljus.

Jag säger inte att ni gör eller har gjort så, men ifall ni kan komma på er med någon sådan situation när ni börjat förbereda er på något. När vi börjar fantisera om den eventuella händelsen och påverkar då musklerna i din kropp om än väldigt lite.
Men den lilla signalen till musklerna känner din häst!

Vart har du ditt fokus?
– Har du någon gång börjat stirra rakt upp i himlen i flertalet sekunder nära dina vänner och märkt att andra snart börjar göra detsamma? Testa! Förr eller senare så tittar också de andra.
Detsamma gäller hästen, förr eller senare kommer också hästen undra vad tusan det är du stirrar på.

En sista del jag tänker ta upp!
Ju duktigare du blir på att KÄNNA desto mer kan du läsa av din häst. Du kan då läsa av någonting innan det hänt och då istället förekomma hästen med någonting annat denne får tänka på. Detta är för de flesta överkurs. Hästar ”pratar” HELA tiden. Ju mer du lyckas fånga upp och dessutom på ett fint sätt kan svara desto mer harmonisk blir ridningen.

Så med det sagt så får ni dra era egna slutsatser. Ingenting är svart eller vitt och det vore oproffsigt att ge råd utan att ha sett häst och ryttare eftersom allas situationer kan se helt olika ut. Men jag skriver detta för att du ska få skapa lite medvetenhet i din vardag. Jag vill att häst och ryttare ska ha glädje av varandra och rida de flesta av passen ute i naturen, det kommer gynna både dig och hästen!

Trevlig dag på er, nu ska jag rida ut!

Rider du ut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *