Hermann blev som jag beskrev under sin uppväxt allt mer passtaktig i ALLA sina gångarter. Han har kunnat röra sig i pass i precis alla tempon. Som föl hade han fin skritt, klockren tölt åtminstone men detta försvann när han åldrades och blev unghäst.

Varför är en häst passtaktig? Vad är det som händer?
Kort och gott, hästen låser rörelsen i sin ryggrad.

För att hästen ska sluta med detta måste vi rannsaka både ryttare och häst, i min hästs fall var det enkelt eftersom han var oinriden och ganska orörd. Men i annat fall bör man först och främst kolla ryttaren oavsett om det är en islandshäst vi pratar om eller en annan häst som också dessa kan låsa sin ryggrad och balans och bli passtaktiga.

Jag har detta inlägget beskrivit känslan av att låsa sin kropp, den kanske ger er en klarare bild av känslan i hästen när den blir passtaktig.

Här går det att läsa mer om tiden med min Hermann för att få bakgrund till det vi nu jobbar med!

Idag lämnade jag dumt nog kameran hemma på laddning….
Jag tänkte idag fortsätta jobba med att skapa en presenning till ny favoritplats för att sedan låta er ta del av när vi jobbar bort mororeflexer.
Nu VILL han verkligen till presenningen vilket är steg 1. Men idag kunde vi använda den på ett annat sätt än jag från början tänkt.
Han var otroligt lösgjord idag och inte alls speciellt passtaktig. Han rörde sig i klockren tölt mest hela löslongeringen vilket han inte gjort sedan föl. För att få trav krävs där en längning och att han lägger sig lite på bogarna, att länga sig har han inte alls varit bekväm med!
Varje gång han närmade sig presenningen i tölt och jag bad honom att stanna gjorde han en frivillig längning mot presenningen och stannade sedan på presenningen.
Detta resulterade efter några gånger i att han började våga utmana sin kropp i längningar även utanför presenningen! Han rörde sig ibland för första gången närmare travtakt och tog nääääästan något travsteg innan han låste sin ryggraden igen, för honom är detta STORT!

Han var så flott idag eftersom han rörde sig med en ny lösgjordhet han inte tidigare haft! Jag är helt överlycklig!
Ni kommer få fortsätta följa honom! det finns många steg när man vill vara noggrann.

Över och ut!

Passtakt och min Hermann

2 thoughts on “Passtakt och min Hermann

 • april 18, 2018 at 11:12 f m
  Permalink

  Kul att återfinna dig i cyberspace, mycket har hänt. Har du bara en häst nu? Bra och informativ blogg.

  Reply
  • juli 5, 2018 at 9:08 e m
   Permalink

   Men hej!
   Den här kommentaren hade jag helt missat!! Så himla roligt att återse dig, det var inte igår.
   Ja just nu så har jag bara min islänning jag köpte som föl, vi nördar på för fullt så som jag alltid gjort. Aldrig får man nog!
   Hur ser ditt hästliv ut nu?

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *