Lektioner för mig kommer aldrig handla om en quick fix. Om det är vad man söker så bör man inte boka mig.

När jag håller en lektion som måste jag utgå för det jag ser just idag. Vad kan jag hjälpa ekipaget med just idag för att göra någonting lättare eller börja placera en pusselbit som längre fram i utbildningen kommer vara otroligt givande?

Jag kan se EN jag kan se TRETTIO saker jag egentligen vill peta in i ekipaget, jag lägger ingen värdering i detta. Men det viktiga är att ge just EN pusselbit som behövs idag.
Jag kan se en hel maaaassa låsningar i både häst och ryttare, men samma sak där. Vart kan vi göra någonting bättre idag? Allt kommer vi inte släppa direkt, det är en process att träna vår kropp och hjärna till rörelsemönster den tappat bort eller aldrig hittat.

Min instruktör gjorde ett fantastiskt inlägg som jag tycker att alla borde läsa/se/ta till sig, du hittar det här! Det är ett inlägg för sig som verkligen är intresserad av att träna din kropps olika rörelsemönster och inte fastna i snedheter och skapa olika låsningar.

Var uppmärksam i din vardag!
– Hur känns det i kroppen när du kör bil? är det någonting som banne mig kan skapa låsningar enligt mig så är det detta sittande och konstanta rörelsemönstret.
– Med vilken hand öppnar du dörrar?
– Vilken fot står du på?
– Vilken fot börjar du att gå med?
– Vilken sida av midjan är kortast?
– Hur sopar/spikar/mockar du?
– Om du hoppar över något, hur gör du detta? kan du spegelvända rörelsen?
– Från vilken sida leder du din häst? byt!
– Vart pekar fötterna när du går? kan du ändra detta?
– Kan du komma på minst 5 sätt att använda kniv och gaffel?
– Vilken sida av rumpan nuddar toalettstolen först när du sätter dig?

Vad har det med ridning att göra?
Vi jobbar alltid med att få hästen liksidig, hur jobbar du med DIN liksidighet? Är du låst till att använda kroppen på ett speciellt sätt? vi alla är det mer eller mindre.
Åk du och knäck din kropp, men det kommer inte lösa problemet med att du använder din kropp på samma sneda sätt varje dag, då blir det just en quick fix som kanske håller en liten tid. Men snart är vi tillbaka i samma mönster och har snart vår kropp lika sned igen eftersom hjärnan inte fått chansen att finna kopplingen till det nya sättet att röra sig på.

Finn grundproblemen, träna din kropp på alla möjliga varierande vis. Vet ni, detsamma gäller hästarna. De har exempelvis:
– Favorithov/-ar att luta sig på
– Speciella intränade vinklar på benen när de går
– Någon inaktiv sida av magmuskulaturen de inte riktigt finner samma kontakt med
– Intränade steglängder eller hovplaceringar
– Ett framben som gärna står aningen mer under hästen än det andra
– En favoritställning med sina ben när de äter
– Kanske ett håll de föredrar att vända åt

Ja ni förstår! En massa detaljer som kommer styra dess rakriktning om vi inte hjälper dem att upptäcka dem.
Så vad gör du personligen för att bli mer rakriktad? och vad gör du med hästen? har du samma krav på din egna träning som du har på din häst? om inte så bör du tänka om.

Nya rörelsemönster i ekipaget och dess fördelar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *