När jag red på ridskola som yngre så var det mycket fokus på att driva fram hästens bakben. Den skulle kliva in under sig. Stort övertramp bak var bra. Man hade framförallt ett tempo som alltid skulle hållas oavsett vad vi höll på med. Höll man inte detta tempo fick man driva på hästen. Mina elever brukar sakta komma ifrån detta när de börjar känna fler detaljer.

Vi ska studera några delar i det här med undertramp.

Först har vi det jag nämnt tidigare. Hur hästens bakben formar ett dragspel och kan vika ihop sig vid lederna och på så vis verka stötdämpande.
img_1148

Vad händer då när vi placerar bakbenet på olika ställen?

Här ser vi en häst som just på bilden går med ett stort undertramp, tar alltså långa steg med sina bakben.
Men ser ni vad som händer med vinklarna i dragspelet? Kan ni se att inga av de nedre lederna kan verka stötdämpande? Det blir som att hoppa från något med helt raka ben.
ovinkl-ben

Här är samma häst på en annan bild (jag vill med detta poängtera att bilder bara fångar ögonblick och att ingen bör bli dömd efter bild). Där tar hästen ett något kortare steg men genast så ser vi en skillnad. Här är varje led lite vinklad. Detta kan ni nog själva räkna ut är otroligt mycket hälsosammare för hästen! Tänk er skillnaden om hästen tagit ett ännu kortare steg, wow vilka fungerande stötdämpare!
vinkl-1

Har du någonsin gjort utfall, när du kliver fram med en fot och böjer ditt främre ben tills det bakre knät nästan tar i marken? Fixar du att göra det här väldigt snabbt utan att tappa formen? Gör du det dessutom med tyngre vikter samtidigt?
Jag tränar mycket och ofta, jag gör detta fortfarande i ett kontrollerat tempo.

Det är otroligt muskeltungt för hästen att börja vinkla mer för att sakta ta mer vikt bak utan att tappa balansen. Du kan tänka dig att du ber hästen göra utfall när du börjar be den att bära med sina bakben.
Tror du då att det är smart att driva hästen när du ber om detta? svar nej.

Det är såklart skillnad på en häst som vid varje steg håller på att stanna. Men så länge den rör sig villigt framåt om än inte snabbt så låt träningen ta tid!

Att bygga muskler är ingen quick fix på varken människa eller häst! Du skyndar långsamt genom att inte stressa på hästens steg framåt. Ridningen ska vara harmonisk och ifall du inte har detta tålamod bör du köpa dig en häst av en människa som haft detta tålamod.
Om några år kan du om du tränat hästen rätt sakta börja öka detta tempo med bibehållna stötdämpare i bakkärran.

Jag hjälper inte någon med en quick fix om än man kan få vissa effekter av ökad känsla och kroppsmedvetenhet ganska omgående.

Några ord om undertramp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *