Hmmm vi studerar bilden nedan!
Jag ser om och om igen hur många lägger upp detta som en böjning och bärighet. Men vad är det egentligen som händer här?
Kan vi se hur hästen här placerar sitt inre bakben snett in under kroppen? Kan ni förstå snedbelastningen på lederna i bakbenet?
Bakbenet är dessutom väldigt rakt vilket som vi tagit upp i ett tidigare inlägg ger dåliga ”stötdämpare” i bakkärran som vi annars helst vill ska fånga upp mer av vikten.
Hmmm… men är det inte bra att den spårar då (att v.bak följer v.fram och detsamma gällande högerbenen)? Fast kan ni se att denne enbart spårar sina inre bakben för att framdelen lutar inåt vilket gör att ytterfram glider utanför kroppen och inner fram landar mer under kroppen? Om ni har riktigt vassa ögon kan ni även se att hästens ytterhöft har fallit ner en aning.


Vänta vad menade jag ovan? Kolla på bilden här nedan. Strecket som lutar snett inåt är siktat genom hästens framdel. Kan ni nu förstå vad jag menar med att den lutar inåt? Man vill liksom räta upp ekipaget som jag visat med pilarna till det andra strecket (strecket är ritat rakt men fotot blev taget lite snett). Kan ni här förstå att hästen roterat hela sin framdel och inte alls böjer sig på ett önskvärt sätt?
En sak till! Kan ni se att hela hästens inre bog dras bakåt när hästens huvud dras inåt vilket resulterar i att hästen antingen trampar sig själv på inner framben/slår sig/knackar sko när inner bakben kliver fram? Japp! det beror faktiskt mest på den där förbaskade innertyglen eller överböjningen i halsen.

Så till en sista bild för detta inlägg! I näästan exakt samma stegsekvens men kan ni se vilket yta inner fram fick här i jämförelse med tidigare bild?
Kan ni se hur otroligt balanserad denna framdel är i jämförelse?

En böjning du kan se tydligt med ögat är för stor för hästen. Va? Precis så. Du välkomnar då inner framben att petas in under hästen pga rotation längre fram i ryggraden, frambenet blir väldigt oelastiskt och stumt av detta. Lägger hästen huvudet på sned? rotation. Rid och slappna av, hur mycket kan du ”böja” hästen innan din höft tippar ner på utsidan eller du kan känna din midja vikas en smula på insidan? där har du rotation och alltså INTE en böjning.

Är det här enkelt? Det har jag inte sagt, det krävs en himla massa kroppskontroll från din sida och detsamma gäller hos hästen. Hur övar du den här balansen och kroppskontrollen? Kan du känna när det lutar? Vad gör du åt saken? om innertygeln är ditt svar på sista frågan så får du gärna boka en lektion och börja undersöka det här närmare för att snygga till ridningen och hjälpa din häst, jag lovar det blir kul och givande!

Jag går in djupare i ämnet i ett senare inlägg! och ja, ni får ursäkta mina bildtalanger 😉

Lutande framdel och böjning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *