Vi ser det överallt, ryttare med innerskänkeln på utsidan och ytterskänkeln på insidan.
Vi pratar om dess uppgifter men ingen vet riktigt varför och hur.

Innerskänkeln som hästen ska kunna forma sig runt och ”öppna väg”, men vet du hur? de flesta tror nämligen att det har med helt fel del av benet att göra.
Ytterskänkeln som ska bevaka hästens bakdel och ”stänga vägen”. Vet du hur? De flesta tror att de vet men använder benet på fel sätt.

Här är en innerskänkel:

Här är en ytterskänkel:

Här ser ni dem framifrån där ni ser min högra som en ytterskänkel och min vänstra som en innerskänkel:

Här har Lindah en film ifall ni vill studera detta på olika ryttare:

Jag ser dock oftast ryttarna ha sina skänklar på fel sida eller ha enbart två innerskänklar, detta är vanligt på flera nivåer och är en av delarna hos ryttaren som skapar svårigheter i hästens utbildning.

Hur reagerar du ifall jag trycker in en pinne eller mitt finger i din midja? Du drar ihop den va? För så funkar det med muskler, den muskel vi petar på drar ihop sig (ifall vi inte då lärt oss att stänga av för alla omedvetna signaler vi ryttare givit våra hästar, men det är ju förmodligen inte i dina sunda ögon önskvärt, eller hur?).
Vi tänker att vi använder innerskänkeln som en ytterskänkel, vad säger vi till hästen?……. vi säger ”korta din utsida”, men vänta nu (!!) Vill vi inte ha utsidan lång? Jo!

Hmmmmm….. kan vi då till viss del förstå varför vi har skapat ett behov av denna innertygel? En av anledningarna folk har listat ut som alltid är i brist på någon detalj som saknas i din ryttarkropp.

En liten sidenote…. ni förstår att vi måste kunna skifta våra ben ganska ofta under ett ridpass va? Tror ni då att det är en nackdel eller en fördel med skoningarna vissa ridbyxor har? Det är upp till var och en att fundera, jämföra och känna.

Det jag vill tillägga innan jag avslutar det här inlägget är detta, VAR ÖDMJUK OCH HÅLL DIG IFRÅN ATT DÖMA. Döm inte dig, döm inte andra. Bli bara medveten och njut av vägen att utvecklas som ryttare, den vägen är magisk när du sakta hittar alla detaljer och verktyg!

Intresserad att boka en kurs/lektion av mig eller testa min instruktör och mentors otroligt pedagogiska onlineutbildningar?
Adjö för den här gången!

Inner- och ytterskänkel, rider du skillnad?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *