Jag ser många hästmänniskor som antingen rider och jobbar hästen 7 dagar i veckan eller de som ofta bara får till 1 dag.
Vad är egentligen fördelaktigt? och har ni någon anledning till varför ni gör som ni gör?

När jag var yngre och hade min halvblodskorsning gjorde jag helt enkelt bara som andra gjorde. Hästen skulle gå 5-6 dagar i veckan så gjorde ju alla andra. Jag hade dåligt samvete om han gick färre dagar. Men vart fanns kunskapen?

Hästens muskler fungerar som våra muskler, efter ett jobb så behöver de vila i 48 timmar. Så varför anammar inte fler människor att träna sin häst varannan dag?
”Min häst blir galen!”, då kanske vi kan fråga oss:
1. Hur stor är hästens hage?
2. Har den hästkompisar?
3. Är hagen planerad så att den måste röra sin kropp mellan mat/vatten/liggyta osv?
Om inte, har du testat att varannan dag ta en promenad eller jobba på annat sätt där hästen får stimuli men inte ansträngs?

Vad har jag sett för resultat på hästarna som jobbats såhär?
1. De har byggt mer och finare muskulatur.
2. De har en friskare kropp.
3. De har blivit gladare.

Till de som enbart jobbar hästen en gång i veckan då.
Helt ärligt, är det faktiskt så att du vaaaarje vecka endast har den tiden? överlag så har vi för tjocka och för otränade hästar här i Sverige och det är vi som ägare som har ett ansvar i detta.
När under livet var du som mest tränad i styrka och kondition? minns du då hur stolt, glad och härligt fylld med energi du var då? Detsamma gället våra hästar.
Kan det sitta i att du börjat dra dig för att köra igång era träningspass? att det har blivit lätt att skjuta på dem? som många kloka säger ”den bästa träningen är den som blir av”. Så ut och gör någonting, även det lilla bara för att komma igång! Hellre korta pass varannan dag än ett längre en gång i veckan. Våga ta dig själv i kragen och kom igång, varför har du annars häst? (där låter jag hård, men helt ärligt så måste vi kanske faktiskt våga ge oss själva en spark i röven när saker går trögt).

Kanske har vi oändligt med inspiration under sommaren när ljuset är framme nästan dygnet runt men när ljuset försvinner så går det allt mer trögt.
1. Kan du sätta upp ett mål för er träning nu under hösten/vintern?
2. Boka en kurs eller lektioner för att bibehålla inspirationen och lusten.
3. Skaffa medryttare eller ridsällskap?

Jag har mycket fokus när jag håller lektion på att ge övningar som en ryttare kan träna på i hemmiljö oavsett förutsättningar, det tror jag är viktigt för att ha kunna fokusera såhär när vi kanske känner oss begränsade i våra ridmöjligheter.
Kanske ska ni passa på nu innan de absolut kallaste månaderna och då ge era hästar en välförtjänt vila? Vad väntar ni på, förlita er inte på motivationen som kommer och går, skaffa er istället disciplin att ta er ut och ge er själva och hästen den tiden ni förtjänar!

Processed with VSCO with m3 preset
Hur ofta tränar ni er häst?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *