Vet ni något som gör mig uppriktigt ledsen?
– Det ”accepterade” våldet som används på hästarna.

Jag ser filmklipp efter filmklipp på ryttare som drar i hästmunnar. Nu talar jag inte bara om dragandet som kan ske i panik när en häst sticker eller det hemska när en ryttare tar ut sin ilska på hästen och med vilje rycker dem i munnen (det sista är något som jag för övrigt anser visar på att ryttaren sannerligen bör tänka över om denne förtjänar ridningen överhuvudtaget), nej jag pratar om hur ryttare sitter och ”lirkar” (som somliga fint kallar det) i tygeln med varierad styrka för att få hästen att ”gå i form”.

Jag ser vissa ryttare som sitter med innerhanden (och ibland båda händerna) bakom eller med stöd mot sina lår för att få kraft att dra ner hästens huvuden eller ”böja” dem. Vid det här laget borde man sannerligen rannsaka sin ridning för det är inte under några omständigheter okej.

Det borde väl inte vara några nyheter att hästarnas munnar är känsliga? Att vi åsamkar dem enorm smärta genom denna behandling!
När smärtan blir för mycket så har hästen lärt sig att dra ner sin nos, eftersom ryttarna då slutar åsamka dem smärta.
Som grädde på moset så sätts nosgrimman på vilket gör att hästen inte har en chans att undkomma smärtan ryttaren ger dem genom att grejja med tyglarna.
Behöver jag ens säga att detta sätt aldrig leder till en för hästen fördelaktig form?

Vad händer om du rider ett helt pass och låter hästens huvud vara där det vill vara? Du ska bara följa med i hästens huvud-/halsrörelse med dina armar. Då märker du kanske att din häst saknar både böjning och form – vill ni veta varför? För att äkta form kommer från bra ridning med din kropp, inte från något ”lirkande” och dragande i tyglarna. Bra ridning och en ”äkta” form tar tid och tålamod. Undersök, har du den kunskapen och känslan som krävs för att rida rörelser du vill utan att greja med tygeln det minsta?

Vet ni dessutom att reflexen av att dra in sitt huvud på bröstet faktiskt snarare säger ”svanka” – alltså ”bli obärig” snarare än ”vinkla bak ditt bäcken” – alltså bli bärig.

Vet ni vart de trevligaste eleverna och hästarna jag sett kommer ifrån? TRAVskolan. De fokuserar på helt andra saker och ryttarna blir hemskt trevliga och har en bredare kunskap. Jag märker dessutom hur de ser hästarna på ett sätt som inte andra gör. Så hejja travskolan, snyggt jobbat!!

Så ta en vecka där ni låter hästarnas huvuden vara och rannsaka er ridning ordentligt för munvåldet som försiggår är inte på något sätt okej. Det är på vårt ansvar att lära oss rida för att bygga hästen såväl fysiskt som psykiskt. Vi har ett ansvar inför dessa individer och ni anar inte hur ofta hästar lagt till med inlärd hjälplöshet. Nu är det dags att öppna ögonen, vilka är med?

Läs detta inlägg ifall in är intresserade att läsa mer.

Hur kan detta våld ha blivit accepterat?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *