Vi delar upp det här inlägget lite. Vi inleder det med där jag ser ryttare lägga sitt huvudfokus, varför vet jag inte men jag kan till stor del tänka mig att det handlar om att detta är vad vi ser när vi rider. Om ryttarna suttit bak- och fram hela sitt ”ridliv” så hade alla kanske tänkt annorlunda.


Blå häst – Huvudets och halsens ”originalposition” opåverkad.
Grön häst – Huvudet och halsen när den länger sin överlinje i fronten, sker endast genom rakriktning av övriga kroppen, ingen huvudpåverkan. För att nå detta krävs det en enorm kroppsträning av både ryttare och häst (detta är något jag i princip aaaaldrig får se.
Röd häst – Huvudet och halsen när den drar ihop och kortar sin överlinje (detta i en överdriven form för att förstå innebörden), detta är det som sker när man tar in hästens nos med tygelhjälper.

Vi kollar ytterligare en bild för att se vad som hänt.Blå häst – Vi utgår från hästens originalposition, poängtera att den första dragna linjen är där hästen har sin nos, den prickade linjen där hästens nacke startar och den högra linjen är hästens manke.
Grön häst – Här kan du se att hästen tydligt läääängt sin överlinje eftersom nacken passerat den prickade linjen. Den här formen får du alltså enbart genom rakriktning av övrig kropp. Nacken ska vara högsta punkten (kan till viss del skifta här pga konstnären i detta fallet). Det blir ingen grop framför manken utan halsen och manken blir som en enhet eftersom hela ryggraden lyfter sig mellan bogbladen. En sak att tänka på är att inte alla hästar klarar att länga såhär långt, vissa kommer under hela sin tid se ut mer som den blåa hästen (beror på byggnad och ex. halslängd).
Röd häst – Överlinjen är opåverkad, nosen tas bakåt till nackens punkt istället för tvärtom. Tredje halskotan är hästens översta punkt (detta ser vi jämt och ständigt), hästen har ofta en grop framför manken (kallas lansmärke), detta för att hästen drar ihop sin halskotpelare och måste sänka sin ryggrad ner mellan bogbladen. Detta är det som alltid sker när man grejar med tygeln och kan ni tänka er hur kotorna pressas ihop där vid den tredje kotan?

!! SÅ nu kommer vi till andra delen i detta och anledningen till att jag önskat att ryttare haft sina ögon i nacken.

Kan ni se skillnaden på hästens rumpa/bäcken om hästen där länger sin överlinje eller kortar den?
I de flesta fall när jag ser människor lägga upp dressyrbilder på sina hästar så har den en fruktansvärt avkortad överlinje i bakdelen, men är det inte där den borde längas först?

För att skapa hästens känslan i din egen kropp, testa att svanka (tippa fram ditt bäcken) och ta bort din svank (tippa bak ditt bäcken). Visst förstår du att du kortar din överlinje när du tippar fram ditt bäcken och länger genom att tippa det bakåt?
Överlinjen har flera parametrar men jag vill att ni lär er att titta på detta för att förstå något såååå många verkar missa. Jag ser inte bara detta på hästar som nyss börjat ridas utan på gamla hästar som felskolats i hela sina liv.

Studera olika hästrumpor och bäcken från sidan i skritt eller trav.

     
Grön – Bäckenet tippar bakåt, hästen länger sin överlinje. Ser ni vilken rund rumpa denna får?
Röd – Bäckenet tippar framåt, kortar sin överlinje. Ser ni att hästen har en ”pikigare” rumpa, man kan tydligt se vart hästens sittben befinner sig.

Vi ser ibland människor som lägger ut före/efter-bilder på sina hästar. På många av dessa hästar så kan vi se att hästen kortat istället för längt sin överlinje. Hästen har ofta på första bilden en ”blå hals” och ett bäcken som oftast är ett mellanläge, alltså som inte tippar varken framåt eller bakåt. På efterbilden har den ofta ”röd hals” och ett framåttippande bäcken. Hur vänder vi detta? Genom att byta ut våra ögon, istället för att placera dem i ansiktet så sätter vi dem i nacken……eller som mina elever får göra –> fästa ögonen i sin rumpa!

Så slutord på detta inlägg. Testa att låta era hästar se ut som ridskolehästar med ett opåverkat huvud och experimentera med era kroppar, ni påverkar hästens överlinje genom rakriktning längre bak i kroppen genom er egen kropp och bra ridning som först grundar sig i våra bäcken. Vad händer när du rider på lång tygel? hur kan ni påverka detta genom enbart er kropp?

Behöver ni fler verktyg? Välkommen att boka in lektioner/kurser, det blir roligt att träffa er!

Hästens överlinje

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *