Detta är en häst som bums skulle ta sig till utgången. Varje gång de passerade blev det väldigt jobbiga diskussioner som skulle förstöra glädjen i passen för både häst och ryttare. För att ryttaren och hästen skulle få mer harmoniska ridpass började vi därför att jobba med det.

Jag ser samma på hästar som väjer för hinder eller vänder in på andra vägar än du tänkt i skogen för att nämna två exempel.

Detta är ganska vanligt förekommande och den vanligaste synen är att man ser ryttaren dra i innertygeln för att stoppa upp det. Varför är inte detta speciellt bra? Hästen går dit halsen inte är så här kommer händelseförloppet av detta:
1. Hästen drar till vänster
2. Du drar till höger
3. Hästen lägger halsen till höger
4. Du har öppnat för att få hästens bog att gå ännu mer till vänster
5. Du får dra hårdare tills dess hästen tycker att munvåldet gör ont och följer dig.

Ni kan se hur detta inte skapar så mycket harmoni va? Ni kan också se att detta inte blir en häst som kommer lita på dig och din hand.

Min elev fick istället träna på att:
1. Stänga sidan dit hästen ville dra och på så vis skapa känslan av en stark vägg ”här är det stängt, vi går hit istället!”. Hon fick lära sig att hitta rätt muskler och teknik.
2. Lära sig att känna minsta vink hos hästen som visade att den började tänka mot utgången.
3. Lägga ihop dessa

Varför var det viktigt att lära sig att känna tanken på utgången hos hästen?
Hästen pratar i precis varje sekund med oss, en häst gillar en tvåvägskommunikation. Oftast så finns där ingen djupare kommunikation, ryttaren fångar oftast inte upp detaljerna hästen förmedlar hela hela tiden.
Här kommer två listor på ett händelseförlopp igen, detta kommer visa när ni inte har en tvåvägskommunikation och när ni har en.

När du inte hör hästen:
1. Hästen börjar tänka mot utgången
2. Hästen organiserar sin kropp för att röra sig ditåt
3. Hästen går mot utgången
4. Du ska här stoppa hästen eftersom du först här märker att den pratar
5. Hästen ska hinna förstå vad du menar
6. Ovilligt organisera sin kropp eftersom den redan hade ställt in sig på utgången
7. I sista sekund klumpigt röra sig vägen du planerat

När du hör hästen:
1. Hästen börjar tänka mot utgången
2. Du hinner uppfatta tanken och direkt organisera DIN kropp för vad ni faktiskt ska göra, ”Jaha du tänkte ditåt men det är det HÄR jag har planerat
3. Eftersom hästen inte hunnit organisera din kropp så följer den din kropp
4. Ni går med lätthet tillsammans förbi hörnet.

Förstår ni skillnaden?

När ni börjar KÄNNA hästen och KÄNNA er egen kropp så uppstår inte längre dessa problem. Ser ni hur lätt det ser ut här?! WOW så snabb hon blev på att fånga upp hästens känsla på bara en lektion,  ”jag känner direkt nu när hon börjar tänka mot utgången!”.

Vi såg så tydligt reaktionerna i denna hästen. Ser ni så nöjda och mjuka ögon och ansiktsuttryck hästen får efter hörnet? Innan såg det ut som att dessa två var vilsna i skogen, hästen såg ut som en stadskvinna med enorma kontrollbehov och därför ville bestämma sin egna väg. Kan ni förstå lättnaden i ”stadskvinnan med kontrollbehov” när hon insåg att ryttaren var en orienterare med stenkoll på karta och kompass?

Under mina lektioner tränar vi på en sak i taget. Ni har gjort koordinationsövningar va? exempelvis när man ska klappa med en hand på ett och samma ställt på bröstet och stryka upp och ner längs din bröstkorg med den andra? Visst hade det varit svårt ifall jag samtidigt poängterat att du ska göra en sak med ena vaden samtidigt innan du fått chansen att träna in det första. Så hur annat ser ut i filmerna är ingenting konstigt, vi tränar just nu på att stänga utsidan och förekomma hästen, hur resten ser ut är oviktigt.

Häst som väljer oönskad väg under ridpass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *