Kan det finnas någon speciell anledning till att din häst har svårt att stanna?

Här talar jag och visar lite snabbt något ni kan titta efter.

Denna bild får visa vad jag menar.
namnlos

Förstår ni själva att hästen till vänster har svårt att stanna? Prova som jag visade i filmen att alltid luta dig framåt. Det enda som gör detta bekvämt är att vara i konstant rörelse, eller hur? Och backa, hur lätt är det?

Här nedan ser ni tre olika sorters lutningar, för ja raser är byggda på olika sätt för att användas och vara hållbara på inom skilda områden men detta lämnar vi nu.

Lutar framåt
maharajah

Står balanserat
maxresdefault

Lutar bakåt
ladda-ned

Så vad har bakdelen för funktion i det här?
Jo, en häst som är framåtlutad så som min använder gärna människan som rullator i rädsla av att annars ramla. De flesta hästar vet inte ens om att de äger bakben. Dessa fungerar som ganska stödpinnar men inget mer innan hästen fått medvetenhet om dem.
Den klockrena bilden någon redigerat som visar hur min häst sett sig själv. Han har ansett sig själv som hästen till vänster.
mutant-horses-with-two-legs-123241

Vad händer då när hästen blivit medvetna om dess existens? Jo, helt plötsligt kan hästen då och då flytta sin tyngdpunkt (till en början väääääldigt lite eftersom de fortfarande inte riktigt listat ut hela bakbenens styrka och funktion).

Kan ni tänka er känslan i denna bild (Se den ritade ”streckhästen” till vänster ovan).
Tänk er att vi fäster ett snöre uppe i rumpan på hästen och saaaakta drar med oss hästens kropp i snöret bakåt. Det är en känsla av att balansera om till sina bakben, eller hur? Och vad händer med lutningen på frambenen? Den blir mindre va? Som den ritade bilden till höger.
Kolla på hästarna i bilderna ovan igen med samma tanke. Kolla alltså inte bara på dess ben utan kolla på hur långt man dragit bak det där snöret vi fäst i hästens rumpa.

Min häst har med logiska övningar för både bakben och bogar fått en otroligt mycket bättre balans men har fortfarande en bra bit kvar att jobba. Han har börjat lära sig att balansen går att skifta och att benen kan placeras både här och där utan att han ramlar, men han är fortfarande inte övertygad vilket märks vid exempelvis verkning av hans käraste ägodelar frambenen.

Finns det fler sidor av detta? SJÄLVKLART. Några av flera anledningarna kan vara dessa:
– Ras, Vissa raser lutar i sin konstruktion mer än andra.
– Felskolning
– Ingen skolning
– Smärta
osv.

Observera att inget är svart eller vitt, det finns aldrig en klar och tydlig mall, ingen one size fits all.

Detta är lite av det vi jobbar med även i de små och tillsynes omärkbara övningarna, att ge häst och ryttare ökad kroppskännedom, rakriktning, balans och styrka.

Har din häst svårt att stanna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *