Jag tycker rent generellt att hästar blir väldigt mer harmoniska i både kropp och knopp av lösdrift i stora hagar med hästkompisar, men hur planerar vi då dessa hagar och hur gör vi med maten?

Jag vill skapa bra förutsättningar för att maximera sträckan hästen måste röra sig varje dag.
Hur gör vi det?
Hästen har såklart olika behov: Äta, dricka, vila, leka, klia sig, salt o.s.v. Det absolut bästa är att sprida dessa så gott det går!

Jag anser det vara vår uppgift att hålla hästen vid gott hull men att ändå se till att de får äta tillräckligt ofta för att inte få besvär med magen (tänk på att äta inte behöver innebära att äta en stor mängd med näring). Vissa har ”löst” tuggbehovet genom att ställa ut en hel bal (eventuellt med nät)….helt enkelt pga lathet eller bekymmer att kunna ta sig hem under jobbdagen. Jag ser yyyyyytterst få hästar som håller sig vid gott hull av detta och andra nackdelen är att hästens dagliga rörelse minskar markant när de inte får vandra omkring och leta sin mat.

Nu har vi ju inte dessa problem tack vare *trumvirvel* LUNCHGRIND!!
Man gör helt enkelt en hage i hagen och monterar en speciell timer. Man fyller hagen med hö, stänger grinden och sätter timern på den tid man vill att lunchhagen ska öppnas. Hur smidigt?!

Då har vi alltså löst fodringsfrågan eftersom vi nu har möjlighet att portionera både frukost i vanliga hagen och sedan lunch i den som öppnas med timer, sedan kvällsmat i den ena och ett mål nattetid i den andra.
För att ytterligare dryga ut tiden hästen äter sin matranson och maximera motion så gör man det bäst i att sprida ut höet så gott det bara går i hagen. Hos mig ser jag hästarna då går minst 2 varv genom alla små små små högar jag gör överallt i hagen.

”Min häst står vid grinden på kvällen och vill in”…….. på riktigt, ser ni inte logiken? Klart den gör det. Hästen är ett vanedjur och dessutom så ligger det ju oftast mat inne. Ni trodde väl ändå inte att era hästar var dumma?

Det är en minioritet av hästar som skulle föredra att stå inne och ofta beror det enbart pga eventuella justeringar som skulle behöva göras i hagen.

Här är timern jag köpte.

Bildresultat för feed x timer


Orange: Timern (inte på hästarnas sida av stolpen utan inne i lunchhagen)
Grått: Ena vikten uppe i vänstra hörnet gör så att handtaget och tråden ska glida undan när timern släpper och den andra för att skapa en undertråd. (Man kan ju såklart ha två timers eller en annan sorts timer men denna lösning funkar bra för mig).
Svart: Självklart handtaget och tråden. Ifall hästarna biter på handtaget går det att sätta en lång metall ”krok” som handtag eller alternativt sätta denna lösning på en annan stolpe. Den översta tråden måste vara så hög att hästarna inte störs av den på något vis.

Tack till min nuvarande hyresvärd för att du gett tips till grindlösningar!

I övrigt då?
Har du inte dessa möjligheter, ut och rid, promenera, tömkör och aktivera hästen på andra vis. Har vi köpt hästar så är dessa djurs mående vårt ansvar, punkt.
Hur många km tror du din häst rör sig dagligen? kommer de upp i 12km eller skulle du behöva hjälpa hästen med detta?
En bra sak att veta, en häst som fått röra sig ordentligt är överlag en otroligt mycket mer harmonisk häst med friskare kropp och ett mer välfungerande tarmsystem.

Ha det fint så länge!

Guds gåva till hästfolket! (i mitt tycke)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *