”Går i form i alla gångarter”….i form… vad är det för dig?

När jag lärde mig att rida ”dressyr” som yngre:

Att rida hästen i form gjordes på detta sätt:
Jag skulle hålla om hästen med skänklarna (alltså driva den mot handen) och samtidigt lirka (alltså klämma, släppa , klämma, släppa) med handen tills dess hästen gav efter i nacken och tog ner sitt huvud, då gick den i form. Hade den huvudet inne i bogen så var det endast då man konstaterade att det inte var en äkta form.
Det där är den tragiska sanningen och den jag ser på ridskolor överallt. När den lärts ut tillräckligt många gånger så blir den tyvärr en norm och sanning.

Varför var då detta ”att gå i form”? jo det förklarades att när hästen tog ner sitt huvud och böjde på nacken så sträcktes överlinjen på hästen och den ”bar” då upp sin rygg och tränade sina ryggmuskler så att vi skulle sitta på hästens muskulatur och inte direkt på ryggraden.
Fler som fått höra versioner av detta?

Testa nu att trycka er haka mot ert bröst. Lyfter ni ryggen? svar nej. Det enda som händer är att det sträcker i nacken, eller hur?
Ställ er på alla fyra och spänn magen. Nu kom ryggen upp, eller hur?

Kommer hästen aktivera sina magmuskler av att ni ”lirkar” (faktiskt bara en mildare typ av sågning skulle jag säga) ner dess huvud? svar nej, de hänger inte ihop.

Visst ser det väldigt flott ut när Charlotte Dujardin rider? Men har inte hon lirkat ner huvudet på hästen?
Det kan tyckas se ut så för ett otränat öga. Det vi måste tänka på i det här fallet är att hon (förutom att vara en enormt duktig ryttarinna) rider hästar som är byggda och har förutsättningar för att sättas in i ”pepparkaksformen” som bedöms på dressyrtävling. Men tillbaka till hästens form!

Testa att pressa din panna uppåt och framåt, vips! en fin ”välvd” hals och i form. Känn på skillnaden mot känslan när du istället bara pressar hakan mot bröstet. Hur känns skillnaden i nacken? känner du skillnaden längs ryggraden? och vad blir skillnaden när du andas och när du sväljer?

Har vi nu listat ut att vi inte aktivt kan ta ner hästens huvud för att vinna den vackra och äkta formen av halsen som är så önskvärd? Låt hästen ta fram sin nos och låt den sedan med tiden och rätt träning sakta sakta ta fram sin panna, lägg fokus på annat än att ”lirka” och ta ner hästens nos för där sitter inte starten till att rida hästen i en hälsosam och vacker form.

Hitta istället andra övningar för att istället aktivera muskulaturen i hästens resterande kropp. Form är faktiskt HELA hästen och inte bara hästens hals. Det är fler delar av en häst och halsen är den minst viktiga att lägga fokus på i sammanhanget. Hur kan du aktivera hästens magmuskulatur? Hur kan du ge hästen högre medvetenhet om sina bakben? Klura på den.

Formlogik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *