– Ifall du testar att rida din häst med långa tyglar och exempelvis rider trav genom ett hörn. Kan du då känna att hästen tippar genom hörnet och att hästen lägger sin hals och sitt huvud utåt? (kanske som om ni tänker på när en travhäst voltar innan lopp?)
Många vet inte riktigt lösningen till detta annat än att ”böja” hästens hals inåt istället.
Vet ni vad detta leder till?
Jo, för att nämna en av sakerna så bland annat en roterad ryggrad. Men mer av detta senare i inlägget.

Vet ni att detta beror på någonting ni kan hjälpa hästen med från er kropp och till största del från ert bäcken?

Visst har vi kommit fram till att halsen endast är ett symptom? att halsen endast visar vart hästen har sin balans just nu.
Är du seriöst intresserad av biomekanik och din ridning så gör detta testet:
Stå på alla fyra och luta dig på ”vänster fram”–> ditt huvud ramlar åt höger och tvärtom när du lutar dig på ditt andra ”framben” va?
Ifall vi inte vet hur vi ska lära hästen att balansera mellan sina framben (vilket ytterst få kan) så kommer inte ett tygeltag förändra detta.
Testa när du står sådär hängandes på vänster att enbart vrida huvud och hals till vänster. Vad händer?
Jo, förmodligen så faller ännu mera vikt på vänsterbenet…detta är AJ i en framkota. För dig kanske möjligen den andra ”bogen” istället ramlade ut? Men känner du då att du vrider din ryggrad (rotering) och känner du möjligen också den tråkiga vinkeln du fick i vänsterfram?…

Så har vi kommit fram till att lösningen inte sitter i att korrigera hästens hals?

Vad tror ni istället händer ifall vi innan detta lärt oss hjälper i vår kropp för att lära hästen:
1. Bära liiiika mycket vikt på båda sina framben (istället för att hänga på innerfram)
2. Svänga genom att länga sin utsida (istället för att korta sin insida)
3. Hålla bogarna i mitten (istället för att de skjuts åt något håll)

Jag väljer att visa fina exempel för att inte hänga ut någon.
Här är underbar ridning! Jag vill att ni fokuserar på EN ENDA SAK–>Ser ni balansen genom hörnen, ingen lutning! Det är knappt så vi ser att hästen svänger utan helt plötsligt har den helt harmoniskt svängt. Ryttaren når detta genom tydliga små signaler från sin egen kropp. Som en dressyrelev sa ”Herregud! jag märker nu att min kropp har skrikit till min häst!”.

Lektion i detta för att exempelvis snygga till hörn och svängar i hoppningen eller dressyrprogrammet inför sommaren? För att slippa eventuella veterinärkostnader för sprutade framben? för att slippa kostnaderna för några av de eventuella låsningarna du tillfälligt får avhjälpa med olika sorters hjälp? För att skapa mer harmoni mellan dig och hästen?
Detta för att gymnasticera din häst oavsett gren eller ras och för att du anser att dressyren ska anpassas och vara till för hästen!

Ett av problemen du kanske i dagsläget löser med tygeln?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *