I många fall använder vi dem för att de sitter på tränset när vi köpte dem och i andra fall av andra anledningar.
Men här har vi en sak att tänka en stund extra på.

Bra ridning gör exempelvis att du hjälper hästen med spänningar den går och håller på, spänningar som skapar snedheter. Alla har snedheter, mer eller mindre.
Kan du minnas känslan efter att du själv släppt på spänningar, kanske efter en behandling eller när du efter en hel dag har gått med spänd nacke och äntligen släpper ner axlarna du haft vid öronen. Vilken känsla pratar jag om då? känslan av att vilja gääääspaaaaa.

Kan du också minnas känslan när du gäspar men bara tillåts HALVA gäspen? den fruktansvärt irriterande känslan av att inte ges hela utan bara halva gäspen! och kan du då minnas känslan av hur detta skapade nya spänningar i dig? Testa att låtsasgäspa med igenbitna tänder eller bara ett lätt mellanrum och testa sedan skillnaden.

Hur skön är inte känslan i kroppen av en riktig sån där ”ful-gäsp”? en sån där någon skulle kunna se in i din mun och rätt ner i din mage vad du åt till senaste måltid.

Här ser vi en av mina elevhästar som här får slappa en stund tillsammans med sin ryttare och verkligen ”fulgäspa”. Detta händer varje ridlektion med denna häst.

Tillåts hästen ”ful-gäspa” när vi stänger igen dess mun?

Vid många tillfällen och senast idag hände detta. Jag hade ett ekipage på sin första lektion där eleven varit snäll mot sin häst och hade nosgrimman på det yttersta hålet. Efter bara en kort kort stund började hästen diskret röra sina käkar och försökte gäspa. För ryttaren så märktes inte detta men för mig som gick bredvid och kände igen den subtila rörelsen så blev det tydligt. När nosgrimman då öppnades så gick hästen och gäspade då och då genom resten av lektionen, först avvaktande och försiktigt och sedan blev det allt mer ”ful-gäspar”.

Så tillåts din häst att gäspa under ridpassen?

Testa att åtminstone plocka av den där snokremmen som sitter nedanför bettet och knäpp upp själva nosgrimman så långt det går ifall du inte helt känner dig redo att plocka bort den helt. Se bara till att utrymmet är tillräckligt stort för en rejäl gäspning.
Ifrågasätt också VARFÖR du använder den och grundorsaken till detta. Är det någonting du kan ordna i hästens och/eller din utbildning? Är det visuellt, att du tycker att hästen är fin i nosgrimma? fundera och rannsaka er själva.

En liten detalj med nosgrimmor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *