Något ni måste veta att ingenting är svart eller vitt, men vi kan ändå se utveckling/avveckling rent generellt. För kanske betyder utveckling av någonting avveckling av någonting annat. Men vi får tänka det generellt och se det vi gör ur ett större perspektiv.

Det kan vara bra att ha en grundplan och ett mål vår ridning, men vad innebär det när vi talar om att utveckla eller avveckla?
Vad menar jag med att utveckla? Här nedan följer några synonymer till ordet.
– Förbättra, få att växa, förkovra, öka, stärka, utreda, analysera, klargöra.
– I skolan fick vi alltid göra analyser inom våra ämnen med dessa frågor.
1. Var är vi? Rannsaka er själva. Vart är du som ryttare? Vart är din häst? Hur känns din häst fysiskt och psykiskt?
2. Vart ska vi? Vad är det du har för mål med din häst på lång sikt? på kort sikt?
2. Varför? Varför är detta viktigt?
3. Hur gör vi? Dela upp både det långsiktiga och kortsiktiga i små beståndsdelar och se vilken pusselbit just Din häst behöver för tillfället.
4. Hur blev det? Rannsaka efter passet. Hur känns din häst i kroppen (Inte i halsen), hur känns den i sinnet? Blev det som du tänkt? Är det någonting som går att ändra på till nästa pass eller kan du minska ner det du gjorde i ännu mindre beståndsdelar?

Vårt ego kanske bums vill jobba med det VI tycker är roligt eller något som faktiskt blir alldeles för svårt för hästen men var helt ärlig med dig själv och fundera vad som faktiskt skulle hjälpa din häst till utveckling?

I mitt tycke bör dressyren vara till för hästen. Vad menar jag med det? Jo, vi bör hitta en eventuell felande länk i vår ridning oavsett det sitter i oss och vi alltså måste utbilda oss själva för att underlätta för hästen eller hitta den felande länken i någonting hos hästen oavsett det är psykiskt, någon koordination, styrka osv som behöver utvecklas.

Många tror nog att detta är precis vad de gör, det är ju åtminstone det de försöker att göra.

Den dressyren jag ser idag är sällan för hästen och det gäller speciellt den dressyren vi ser på tävling. När jag hör någon säga att de ridit dressyr så inser jag att vi använder termerna olika. Dressyren – sporten tycks inte dömas efter hur välriden hästen är, hur trevligt den rör sig i kroppen eller hur bärig den är, för det mesta jag ser är allt annat än bärighet. Den tycks förutom hur man rider ridvägarna eller tar rätt gångart dömas efter hur hästen kan hålla sin hals  i ett specifikt läge alla gångarter (Såklart generaliserande men i de flesta fallen tyvärr sant).

Elever borde få lära sig att se glada och harmoniska hästar. Få lära sig att Se hästens rörelse i kroppen och bortse från hästens huvud och hals. Få lära sig att KÄNNA KÄNNA KÄNNA häst.

Tyck vad du vill om det här inlägget men vi måste öppna våra ögon, vara öppna för att förändra och rannsaka allt vi gör och lägga oss platta inför kunskap, våga se med nya ögon och lägga våra egon åt sidan.
Så ditt nästa pass, kommer du utveckla eller avveckla? jag önskar se det förstnämnda.

Här har ni ett strålande inlägg om att lägga upp vår hästträning.

Avvecklar eller utvecklar du hästen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *