Varför lägger jag in denna militären här? Jag skulle här lika gärna dessutom ha kunnat jämföra det med någonting från en skräckfilm som med sina armar drar sig upp från exempelvis en grav eller en framhjulsdriven bil.

Jag skulle också kunna lägga in en bild på en redigerad häst där jag gjort om dess framben till två grävskopor. Eller kanske illustrera det såhär:

Det ska alltså ge bilden av en häst som tar sig framåt med sina framben och muskler i framdelen.
Det jag tänker komma fram till att dessa muskler måste bli oerhört starka när hästen inte får bygga in fungerande drift i dess bakben. Du ser väldigt ofta dessa ”crawlande” hästar vars bakbens enda uppgift i livet är att agera stödben och medpassagerare.

Hur ser vi då detta?

Här har vi två enkla exempel på detta:

– Din häst går/springer med väldigt raka bakben
– Hästens bakhovar släpar i backen när de rör sig framåt (vid mer extrema fall av detta).

Varför kommer vi då till att hästen får grävskopeframben och stödpinnebakben?

Här följer tre delar i detta,

– Det första jag här tänker på är detta eviga drivande. Ibland ser jag en häst försiktigt börja våga balansera om sin kropp mot sina bakben, vid detta läge måste det gå långsamt eftersom det både är läskigt och tungt för våra hästar som inte är vana vid denna belastningen, men vad ser jag istället? Jo ryttaren driver fram sin häst till ett tempo där hästen inte alls vågar lita på balansen i sina bakben och faller tillbaka mot sina framben.

– En annan detalj, jag märker ett enormt övertrampsfokus, alltså där vissa vill att bakhovens spår hamnar i/eller framför framhovens spår. Här finner ni ett inlägg om detta!

– Det kan sitta i ryttarens sits och inverkan. Jag ser ofta ryttare som säger en sak med sin kropp utan att vara medveten om detta (detta gör vi alla mer eller mindre och kan därför alla behöva hjälp då och då).

Studera bakben en tid, rör de sig som två raka pinnar med endast lite rörelse närmast hoven? släp i marken?

Är din häst tillfälligt ”halvförlamad”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *