Här är en film från andra ridpasset på Hermann. Han kommer bli bombsäker denna häst!
Vi har under våra senaste pass suttit upp och ridit. Han har haft gamla trygga Kari som sällskap och eventuell ”rullator” ifall balansen skulle bli svår för honom. Det har inte varit några som helst konstigheter eftersom vi jobbat med mycket förberedande arbete. Vi har även börjat tömkört genom konbanor vilket vi fortsätter med.

För er som har unghästar eller äldre redan inridna hästar och vill jobba förberedande, förbättra kommunikation, få mer variation i ert arbete, få bättre samspel och/eller vill utbilda er häst från marken (du får på så vis en otroligt trevlig häst i ridningen) kan jag rekommendera dessa online kurser som finns i flera steg:

Logisk Horsemanship

Arbete vid hand

Tack vare övningar som dessa i kurser ovan har jag fått en otroligt trevlig häst som fortsätter bli allt mer lättarbetad!

För de som inte följt min Hermann så kan jag säga att detta varit en häst som blivit allt mer passtaktig under sin uppväxt. Han har inte heller gått med speciellt uppfostrande hästar utan fick till stor del göra lite som han ville i flocken. Vad ledde det till? Han blev en sågbock 😉
Han hade alltså svårt att flytta sina kroppsdelar, hade väldigt dålig kroppskontroll och dålig balans och blev därför sur när man påverkade honom och han blev allt argare under exempelvis verkning (för tänk er att rycka bort ett ben från en sågbock). Vi har jobbat sedan i höstas med några få korta pass i veckan och någon veckovila här och där. Han har ändrat sin hållning, hans små ögon har börjat komma ut allt mer, hans skritt har blivit mer fyrtaktig, han flyttar sig på en massa olika vis och det går allt lättare, han ser så mycket gladare ut och vi håller på med de sista flyttningsdetaljerna för att han även ska vara snäll att verka just vänster fram som han fortfarande blir grinig när man ska rubba i ren rädsla att ramla.

Nu ska vi snart börja jobba bort hans mororeflexer. En av dessa är exempelvis den reflex som gör att vi människor  drar ihop våra överkroppar när vi blir rädda (jag har redan jobbat på att träna bort min egen vilket är steg 1). När man tränar på detta kommer han sluta upp med att skvätta för saker av ren reflex.

…..Fortsättning följer!

Ifall ni själva är intresserade av detta så finns det både onlinekurser och möjlighet till hjälp både kroppsligt, vid hand och i ridningen genom bokade lektioner/kurser live!

Hermanns utbildning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *