Logisk ridning, vad är det?

Logisk ridning är i korthet en ryttarutbildning i sits, inverkan och kroppsmedvetenhet.

I en lite längre version – Logisk ridning handlar om att ge ryttaren verktyg för att kunna styra och känna sin egen kropp in i minsta detalj – något som ibland är enklare sagt än gjort. Det har vi nog alla upplevt någon form av. Kanske genom att skriva/mocka/sopa med ”fel” hand och sparka en boll eller balansera med ”fel” fot.

Det handlar också om att lära ryttaren känna vad hästens alla kroppsdelar gör varje sekund och sen också kunna påverka kroppsdelarna med timing, teknik och känsla. Att stärka, balansera, lösgöra och rakrikta ryttaren så att den kan stärka, balansera, lösgöra och rakrikta hästen.

Logisk ridning är alltså ingen egen gren eller nisch. Det handlar mer om att ge dig som ryttare (och i sin tur hästen) förbättrade fysiska förutsättningar så att du enklare kan träna hästen inom din gren. Att öka kroppskontrollen så att du lättare kan ta instruktioner från din vanliga tränare, träna din häst med känsla på ett hälsosamt sätt, slipa dig som ryttare för att göra bättre ifrån dig i ridningen oavsett gren eller tillfälle i ridningen.

Några problem du stöter på som den logiska ridningen kan hjälpa dig med:
– Hästen böjer sig inte lika lätt åt båda hållen
– Din sadel skjuts åt något håll
– Bogen/bogarna skjuter vid tillfällen ut åt något håll
– Hästen vill inte gärna vara lika mycket i båda tyglarna och/eller biter sig fast i en tygel
– Din överkropp är inte stadig
– Din häst blir för snabb/för långsam
– Du får lätt en glappande tygel
– Du eller din häst har låsningar
– Hästen tappar/sticker ett bakben
– Dina skänklar är fladdriga
– Ditt huvud nickar
– Kommunikationsproblem inom ekipaget
– Du måste använda grova hjälper och vill förfina din ridning
– Problem från marken i hanteringen
– Din häst snubblar
– Den letar faror och är skvättig
– Problem med att fatta den ena galoppen
– Problem med dina galoppombyten
– Passtaktig
– Gångartsproblem

– Slipa din befintliga ridning och snygga till detaljerna som ger er högre poäng, ridbarhet, hälsa, flashighet, genomsläpplighet, trygghet och glädje i din ridning!

Och ja… listan kan göras lång! Men här ovan har ni några exempel och det är bara att fråga vid bokning ifall ni har någonting annat som kan tänkas vara just ert problem.

 

Logisk ridning kan kombineras med alla grenar – om du är tävlingsryttare, hobbyryttare eller skogsryttare spelar ingen roll, det är viktigt vad du än sitter på att ert samarbete funkar och att ni får känna varandra som en tillgång i livet. Bör nämnas att träningen inte bör ses som en quick fix. Att bygga upp sin och hästens kropp tar tid och man måste låta det ta tid. Vi jobbar för friska och hållbara hästar och förespråkar inte quick fixes även om små förändringar i din ridning kan ge vissa snabba resultat.

Logisk ridning justerar rörelsemönster och hållning hos både häst och ryttare för att kunna använda sin kropp ergonomiskt, hälsosamt och vackert. Största hänsyn tas till de kroppsliga förutsättningarna för att varje ryttare och häst ska bli sitt bästa jag. Form är ingen mall (!), hur just din häst ska röra sig för att hålla kanske inte stämmer in på en annan häst. Rörelsestörningar kan i viss mån justeras. Logisk ridning är för friska hästar som gillar att vara ridhästar. Mottot är att träning ska vara kul för både häst och ryttare, en häst som har ont har inte kul under en träning.

”Dressyren ska vara till för hästen, det är inte hästen som är till för dressyren”

Logisk ridning, för vem?

Vilka vänder sig då logisk ridning till? Till alla som vill lära sig teknik och känsla för ridning på djupet skulle jag vilja säga. Kanske till den som känner att den skulle vilja ha fler verktyg än sina fötter och händer i sin verktygslåda för att få till ett lättare samspel och mindre hjälper. Detta eftersom vårt behov av att använda våra händer och fötter minskar när vi flyttar vår hjälpgivning till rumpan. Kanske till den som känner att den är sned i sadeln och vill ha hjälp att räta ut sig. Kanske till den som känner av fel som hästen/man själv gör men inte riktigt kommit åt grundorsaken ännu.

Logisk ridning kan som sagt kombineras med de flesta grenar och alla ryttare har nytta av en högre grad av kroppskontroll och medvetenhet. Inom den logiska ridningen finns en stor mix av tävlingsryttare, hobbyryttare och skogsryttare. Alla har vi olika mål och förutsättningar men ändå så jobbar vi ju alla mot ett och samma mål, att bygga en frisk och glad och hållbar träningskompis som vi kan ha kul med i skogen, över hinder, på ovalbanan, på dressyrbanan eller vart vi än håller till.

En bonus som många logiska ryttare upplever är att kroppen känns smidigare och starkare även i vardagen! Många har även upplevt att det hjälpt enormt med ridrädsla. Bra va? 🙂

Ännu mer om logisk ridning

Grundaren av den logiska ridningen är Lindah och ni hittar mycket mer info om logisk ridning och om onlineutbildningarna som finns på hennes hemsida lindah.se.